Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Irományok

 Az iPhone 4

Megérkezett a T-Mobile-hoz az Apple legújabb mobilja, az iPhone 4. Lássuk, milyen a T-Mobilos iPhone?

Az első iPhone, majd a társai az elmúlt években forradalmasították a mobilipart, alaposan feladva a leckét a legújabb generációs iPhone-nak. Az Apple mérnökei számára ezért nem volt egyszerű a feladat, de már most lelőhetjük a poént: sikerrel jártak.

A legújabb generációs iPhone bemutatását kezdjük a hivatalos világpremiert megelőző botránnyal, már csak azért is, mert korábban nem igazán szivárogtak ki információk az Apple háza tájáról. A történet akkor kezdődött, amikor az Apple egyik mérnöke egy sörözőben hagyott egy iPhone 4 prototípust, ami végül egy technikai portál munkatársainál kötött ki. Az Apple gyorsan cselekedett: távolról „kinyírták” a készülék szoftverét, így csak a külsőt vizsgálhatták meg a gizmodo.com újságírói.

____________________________________________________________________________________

 

Üveg és Fém

A korábbi iPhone modellek formavilágával részben szakított az Apple, a gömbölyded formákat karakteresebb dizájn váltotta fel, a domború hátlap már a múlté. Ennek köszönhetően az iPhone 4 rendkívül vékony, az egyik legvékonyabb okostelefon a piacon.

A telefon elő- és hátlapja egyaránt sík felületű, csak a négy élt kerekítették le. Az anyagminőség és összeszerelés terén a legújabb iPhone új szintet állított fel. Az üvegből és fémből komponált készülékház olyan, mintha egyetlen darabból állna, bár az előző iPhone-ok esetében is ez volt tapasztalat. Az iPhone 4 azonban tényleg olyan, mintha nem több alkatrészből állították volna össze: iszonyúan egyben van, nincs műanyagos érzés. A karcálló, a helikopterek és nagysebességű vonatok esetében alkalmazott, rendkívül strapabíró üveg az elő- és hátlapon egyaránt jól mutat, és bár ellenállóbb az ujjlenyomatokkal szemben, mint az elődei, azért még sokat kell törölgetni, hogy jól nézzen ki. 

_____________________________________________________________________________

A „rémesen kicsi” micro sim kártya

Bár nem a külsőhöz tartozik, de érdemes megemlíteni, hogy az iPhone 4 micro SIM kártyával működik, ami kisebb, mint a hagyományos SIM kártya. Ez nem volt jó húzás az Apple-től, hiszen a felhasználóknak ollóval kell micro SIM-et fabrikálni a meglévő kártyájukból, vagy pedig a szolgáltatójuktól kell beszerezniük.

______________________________________________________________________

Ütős kijelző

Az iPhone 4 egyik nagy újdonsága az úgynevezett retina kijelző. Az Apple tervezői az emberi szem felbontóképességéből indultak ki, innen származik a retina elnevezés. A szemünk 25-30 centiméteres távolságtól már nem képes a képpontokat felismerni, ha egy hüvelyknyi szakaszon 300 képpont helyezkedik el. A magazinok nyomtatásánál éppen ezért alkalmaznak 300 dpi-s (dot per inch – képpont per hüvelyk) felbontást. Az Apple azonban még ezt is túllépte, az iPhone 4 kijelzőjén 326 képpont sorakozik egymás mellett egy hüvelyken. Ezt úgy sikerült elérni, hogy a kijelző mérete nem változott (továbbra is 3,5” a képátló), a felbontás viszont 960x640 képpontra növekedett, ami a legnagyobb, amivel mobiltelefonban találkozhatunk. A komoly felbontás mellett a minél jobb képminőség érdekében a gyártó LED háttérvilágítást alkalmazott, valamint bevetette az úgynevezett IPS technológiát, ami jobb látószöget és élénk színvisszaadást tesz lehetővé. Az eredmény meggyőző: képpontokat még közelről nézve sem lehet látni, a kontraszt nagyszerű, a színek élénkek. Ha a Samsung Super AMOLED kijelzőjét nem is veri képminőségben az iPhone 4 kijelzője, szorosan ott van mögötte.

___________________________________________________________________

iOS 4: szoftveres újdonságok

Az iPhone 4 készüléken az iOS 4 operációs rendszer fut, amelyre a 3G és 3GS készülékek is frissíthetők (3G készüléket azonban nem érdemes frissíteni, mivel nagyon belassul az iOS 4-gyel). Az új funkciók közül nem működik mindegyik valamennyi iPhone készüléken, például a multitasking csak az iPhone 4 és 3GS modellek esetében használható. Az új rendszer mintegy száz újítást tartalmaz, lássunk ezek közül néhány fontosat. 

===============================================================

Multitasking

A háttérben a gyári és az iOS4-re készített külsős alkalmazások futtathatók, és válthatunk közöttük, anélkül, hogy a működés lelassulna, vagy hogy az akkumulátor gyorsan lemerülne. A futó alkalmazásokat a kijelző alatti gomb kétszer történő megnyomásával tekinthetjük meg.

================================================================

kijelzo-ibook.jpg

iBooks

 Az iPhone

készülékeken is elérhetővé válik 

az iPad-del

bevezetett

iBooks. Az iBooks store-ból könyveket tölthetünk le, könyvtárunkba kezdésként ingyen megkapjuk a Micimackót.

========================================================

Háttérkép

 Sokaknak hiányzott a más 

rendszerekben elérhető háttérkép. A korábbi iPhone telefonokban csak 

kijelzo-hatterkep.jpg

a készenléti képernyőre rakhattunk ki háttérképet, de most már a menü mögé is képet helyezhetünk.

=======================================================

Facetime alkalmazás

A Facetime névre keresztelt, valójában a

6835.iphone-4.jpg

videotelefonálást takaró funkció nem csak szoftveres, hanem hardveres fejlesztést is igényelt, hiszen egy második számú kamerát is be kellett építeni. A funkciót nem kell sokáig ragozni: jó minőségű videotelefonálást nyújt WiFi-n keresztül, de csak Facetime-kompatibilis készülékekkel működik. Ez bizony erősen korlátozza a funkció használatát. 

========================================

Game Center

kijelzo-game-center-2.jpg

Az Apple közösségi játék központja, amelyben multiplayer módban játszhatunk ismerősökkel, de akár idegenekkel is. Barátokat hívhatunk játékra, és nyomon követhetjük az elért eredményeinket. (A Game Center az operációs rendszer 4.1-es változatától érhető el).

_____________________________________________

=============================================

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Vége